5 geneeskrachtige kruiden. Hoe zijn uw ervaringen hiermee?

14-04-2016 08:37

Vijf geneeskruiden

Mellie Myldert rekent een vijftal kruiden onder de geneeskruiden voor dieren. Sommige daarvan kunt u zo aanplanten of verzamelen. Misschien is het de moeite waard om er mee te experimenteren!

WILDE SALIE

Een plantje met donker blad, groen-geel gevlekt, dat in de schaduw groeit. Het heeft een speciaal aroma en smaakt bitter. Dieren eten er van. Het reinigt het bloed en verwijdert slijm. Het heeft een sterke werking op de uier, en met knoflook tezamen is het een uitstekend middel tegen mastitis (uierontsteking).

Ook bij gezwellen en ontstekingen, koorts, katar, reuma, puisten en andere huidaandoeningen. Men geeft dagelijks twee handen vol van het verse kruid, of trekt dit al in een kwart liter water, met een lepel honing. 's Morgens en 's avonds een kop, bij vasten.

FENEGRIEK

Een klaverachtige plant met geelwitte vlinderbloesem, die thuishoort in Zuid- Europa. De Egyptenaren kweken het. Het zaad is zeer aromatisch, het werkt desinfecterend, verzachtend, smerend, en zet vet aan; de suikers en eiwitten die het bevat, maken het smakelijk. De samenstelling lijkt veel op die van levertraan. Het is rijk aan vitaminen, o.a. vitamine E, bevat ook nitraten, kalk en fosfor.

KIPPEMUUR

Een goed voedsel voor alle dieren (behalve voor schapen, die er niet te veel van eten moeten). Rijk aan koper. Dit kruid stimuleert de spijsverteringsorganen en voor uitwendig gebruik geeft het een wrijfmiddel voor reumatische ontstekingen en stijve gewrichten: was een pond fijngesneden kippenmuur en laat het in gesmolten notenvet zachtjes sudderen. Zeven door een doek en in potjes gieten. Uitwendig te gebruiken op alle huid-aandoeningen, reuma, krampen, maag- en darmzweer. Geef elk dier dagelijks enige handen vol van het verse kruid. Een oogwater kan men maken door een handvol ervan te trekken in een halve liter water.

KLEEFKRUID

leder buitenmens kent deze klimmende stengels die overal aan vast kleven! Maar hoeveel mensen weten dat dit een geneeskruid is dat uitwendig, als kompres abcessen en kankergezwellen geneest? Bij hielontsteking van paarden maakt men een kompres van fijngestampt kleefkruid en sprenkelt per kop kruid een theelepel cayennepeper daarop. Dit kruid, rijk aan kiezelzuur, geeft sterk, glanzend haar en stevige eischalen, het reinigt het bloed en geneest scorbuut en huidaandoeningen. Alle dieren eten het en pluimvee zoekt het zelf op. Geef de dieren dagelijks twee handen vol van het verse kruid, fijngesneden en vermengd met zemelen en melasse.

RODEKLAVER

De rode klaver, rijk aan koper, wordt in oude kruidenboeken beschreven als Gods grootste weldaad voor de mensheid. En men moet maar eens voor een bloeiend rodenklaver veld op de Limburgse löss gestaan hebben, om dit te kunnen beamen: men snuift een ontzaglijke zenuwkracht op. De  hele plant werkt kalmerend, de bloemen helpen bij nerveuze tics, hoest en keelziekten, zwakte, onvruchtbaarheid, maag- en keelkanker. Men kan de bloemen vers eten of een aftreksel als gorgeldrank gebruiken. Men geeft de dieren tweemaal daags twee handenvol van de hele plant.