Aanwijzen van de getekende duiven, waar moet ik op letten? door Bob Berendsen

12-04-2016 14:59

Voor de een is het aangewezen kampioenschap een kwestie van geluk en voor de ander geeft het een extra dimensie aan de sport. Ik ken enkele liefhebbers die het presteren, om week in week uit, te beginnen met het pakken van hun eerste getekende van meer dan 20 of 40 ingekorfde duiven. Toeval? Nee, ik denk het niet. Duiven die in een goed vel zitten geven vaak blijk van bepaalde gedragingen en voelen op een bepaalde manier aan als je ze ter hand neemt voor de inkorving. Het is de taak van de liefhebber om te leren deze kenmerken naar waarde in te schatten om zo de volgorde van aankomst te voorspellen. Natuurlijk, diegene die een echte super op hun hok hebben, hebben het een stuk gemakkelijker. Voor hen is dit artikel dan ook niet echt bedoeld.

Voor het bepalen van de aangewezen duiven dient de liefhebber zich te bekwamen in het beoordelen van de conditie en gedragingen van zijn duiven. Je moet je duiven door en door kennen en goed observeren zodat kleine individuele veranderingen direct worden opgemerkt. Gedurende de doordeweekse trainingsuurtjes van de weduwnaars zijn er een aantal gedragingen, die door de liefhebber niet onopgemerkt dienen te blijven. Neem bijvoorbeeld het alleen vliegen buiten de groep, het opmerkelijke bazige gedrag of het toe eigenen van een eigen stekje bijvoorbeeld boven op de schoorsteen of een apart schabbetje in het hok.

Ook in het hok kunnen ze aanwijzingen vertonen van extra gemotiveerd zijn. Een goed voorbeeld is dat niemand geduld wordt op de vloer of door het toe eigenen van een leegstaande broedbak. Deze duiven zijn vaak extra gemotiveerd waardoor de drang naar huis wordt vergroot.

Naast de gedragskenmerken zijn er ook een groot aantal fysieke tekenen die een duif in topvorm laten zien. Tijdens het inkorven worden de duiven stuk voor stuk gekeurd en beoordeeld. Er wordt gekeken naar vetvlekken in de pennen, naar bloem op de pennen, naar de kleur van het borstvlees, wel of geen schilfertjes, vormstippen op het borstbeen, strakke koppen, warme (rode) pootjes, droge heldere ogen, de Vermeijen ring, trillingen in het oog, spanning in de borstspieren, het stukje ruimte liggend tussen stuitbeentjes en uiteinde van het borstbeen, de bek en het gewicht. Er wordt vergeleken en een rangschikking gemaakt.

Vetvlekken en bloem

Duiven in goede conditie hebben veelal op de laatste 3 of 4 slagpennen enkele vetvlekken die wat donkerder van kleur zijn. Daarbij ontbreekt vaak niet de nodige witte bloem op het smalste gedeelte van een slagpen.

Kleur borstvlees

Het borstvlees van gezonde duiven is mooi roze van kleur en zonder al te veel schilfertjes. Op het borstbeen hoop ik ook altijd de zogenaamde vormstip te vinden. Dit is een klein rood vlekje net onder het vel van het borstbeen.

De luchtwegen

De veertjes bij de oren moeten strak en plat liggen. Bij het openen van de bek is de keel mooi roze van kleur en vrij van slijmen of slijmdraden. Het gehemelte spleetje boven in de snavel is in het beste geval mooi open. De luchtpijp ligt vrij onbeweeglijk en diep achter in de keel. De noppen op de snavel zijn in zijn geheel krijtwit dus tot aan de neusopeningen.

De Ogen

Een blik in de ogen kan zeer verhelderend zijn en geven een indruk van de complete conditie van een duif. Duiven in opperste gezondheid hebben droge ogen. De kleur van de iris is vol, diep en helder van kleur. Soms lijkt het net alsof je een spiegeling ziet dat lijkt op de weerkaatsing van zonnestralen in een helder glas water. De pupil is beweeglijk. Graag zie ik ook de trillingen in de iris. In dat geval maakt de iris in een fractie van een seconde een centrische en trillende beweging.

Verder kun je bij duiven in topconditie aan de buitenkant van de iris vaak de zwarte Vermeijen ring waarnemen. Hoe dikker en intenser zwart, hoe liever ik het heb.

De kleur van deze ring varieert van heel licht grijs tot diep zwart.

Spieren en Spanning

De spieren aan weerszijden van het borstbeen voelen opgeblazen en hard aan en zitten vol leven. De spieren trillen onder je vingertoppen als je ze zachtjes met je vingertoppen betast. De ruimte tussen het uiteinde van het borstbeen en de stuitbeentjes moet gespannen en hard aanvoelen. Ook zie ik graag rode pootjes die enigszins warm aanvoelen en een goed gewicht.

Bovengenoemde kenmerken hoeven niet allemaal gelijktijdig aanwezig te zijn. De belangrijkste, die het zwaarst wegen in de boordeling en volgordebepaling zijn Spieren en Spanning, de Ogen en de luchtwegen. De rest kan bij gelijke beoordeling op de belangrijkste 3 punten een doorslag geven.

De beoordeling hiervan vergt oefening en kennis van jou duiven als individu. Het gaat erom de verschillen per individu waar te nemen en naar waarde in te schatten.

Als laatste wordt nog gekeken naar een paar andere feiten namelijk;

  • de betrouwbaarheid van de duif. Wat waren zijn prestaties de afgelopen 2 vluchten.
  • De afstandsgeschiktheid van de duif
  • Heeft de duif in het verleden al laten zien dat hij/zij kop kan vliegen?
  • Weersgeschiktheid. Sommige duiven vliegen alleen kopprijzen bij kopwind/staartwind of bij helder open weer.

U ziet het, er zijn nogal wat zaken waarop gelet dient te worden om de juiste volgorde te kunnen bepalen. Dit vergt kennis van je duiven als individu en veel oefening om de gradaties van de eigenschappen naar waarde in te schatten.

Succes!

Bob Berendsen