Column "KRABBER" deel 4

14-03-2015 07:47

De beurs, een beurse duif en een beurs bestuur.

Afgelopen zaterdag ben ik naar de beurs in houten geweest. Daar ga ik niet heen voor de nieuwtjes of voor de duiven. De nieuwtjes staan ook op internet. De reden van het bezoek is simpel, ik zie het als een dagje uit met mijn vader. Mijn vader is uit '42 en hij wordt duidelijk een dagje ouder. Dit doen we nu al een aantal jaar en ik kijk er elk jaar naar uit. Ik zie mijn vader minstens 1 x per week en in het seizoen soms wel 4x per week maar deze uitjes zijn goud. Na een uurtje lopen moeten we een bakje koffie doen. Dit niet omdat de behoefte aan cafeïne hoog is maar gewoon omdat hij even wil rusten. Een stoel vinden was nog lastig zat!

Dit jaar waren er ook twee andere leden van de club mee. De gezamenlijke levenservaring bedroeg 249 jaar. Ik ben bijna 40 en dus met afstand de benjamin. In de auto genoeg grappen gemaakt maar het betekende voor mij in alle ernst dat ik over een jaar of 10 waarschijnlijk niet in de buurt meer kan inkorven.

Eenmaal in Houten aangekomen gewoon een rondje gelopen langs de diverse stands, eigendomsbewijzen overgeschreven het kopje koffie en weer naar huis. In totaal zijn er maar 3 dingetjes aangeschaft, 10 kapelletjes, 3 emmers allerhande en een rekje om een jonge duiven drinkbak te kunnen namaken. Wat mij het meest opviel is de erbarmelijke omstandigheden waarin sommige jonge duiven verkeerde. Natte mest of doorweekt karton en geen enkele uitstraling op de stand. Ik denk dat deze verkopers met minimaal de helft van de jongen weer huiswaarts keerde. Om mensen tot aankoop te verleiden moet de koopwaar er pico bello uitzien. Investeer een beetje in wat stro om de natte mest van de zenuwachtige jongen te verdoezelen, gooi een handje witzand in de kooitjes en hang een bakje water/voer op. Ik zal hoogstwaarschijnlijk nooit zo jongen kopen maar als ik wilde kopen dan liever uit een verzorgde stand dan uit een stand waar de stamkaart meer aandacht heeft gekregen dan de duif.

De autorit naar de beurs heeft me een aantal jongen opgeleverd. Het ene clublid kweekt nog 4 jongen uit zijn kweekhok voor me. Deze meneer behoort ieder jaar tot de kampioenen in het rayon en ik ben dus heel blij met deze geste. Van mijn vader komen er ook 6. Betekent dat ik toch meer jongen in het hokje zet dan ik in eerste instantie wilde. Het totaal loopt dan toch meer richting de 35 dan tegen de 30. Ik denk dat ik bij hier en daar een ringetje minder omdoe bij de weduwnaars.

Op een of andere manier is Houten ook altijd een wake up call. Je bent er eigenlijk steeds mee bezig maar je beseft nogmaals: De start zit er aan te komen, duiven moeten weer op ritme. Daarom meteen maar afgelopen zondag de toekomstige weduwnaars een kleine 5 kilometer weggebracht. Ik wilde wel verder maar het was een beetje heiig en dan geen risico. Het gaat om de ervaring en niet om de afstand. Toen ik thuis
kwam nog niets te zien en pas na een half uur kwam de groep terug. Ik miste er nog twee In de loop van de middag kwamen beide jaarlingen alleen thuis. Bij 1 van de 2 heb ik de hele winter gedacht wow dit is top! Nu hij gekoppeld is valt hij me toch tegen. Hij glanst minder, is minder "vol" en heeft af en toe een vieze staart. Ik wacht het nog even af, maar ondanks de winterhoop zou hij de eerste afvaller kunnen worden.  Voor nu
heeft hij de naam de Winter soldier. Zijn stamboom verraad dat hij straks op de dagfond er pas moet zijn. Voor hem is het misschien wel beter dat de vorm er nog niet is.

De tweejarige die de thermopane raam op zijn weg vond is weer het heertje. Ondanks dat hij vorig seizoen weinig prijs vloog zie ik het wel in hem zitten. Vorig jaar eigenlijk heeft hij geen eerlijke kans gekregen. Zijn duivin na 3 weken gewisseld omdat ik misschien met haar op 2e tour oud/jong  wilde spelen. Zijn nieuwe duivin bleek een ijskonijn en hij kwam ook nog eens laat terug van een verregende Quivrain. Op zijn derde duivin een klein prijsje op de navluchten waarna de rui toe sloeg.

Persoonlijk vind ik het jammer dat er geen 2e tour meer is. Mijn inziens zou je elke week een korte vlucht moeten hebben. Bij ons in de afdeling hoor je in het zuiden dat ze graag samen willen met de afdeling eronder. Dat zou onze afdeling nog langer en oneerlijker maken. Ik ben tegen! Ik betaal liever 15 ct meer per duif per vlucht dan dat we nog oneerlijker wedstrijden hebben.

Van de jongen die nu nog bij de ouders liggen kan ik nu de kleur van de pennen zien. Veel krassen en blauwen en een enkel wit pennetje. Uit de "eagle" ( de ooievaar van column 2 ) komt een bijna witte met een enkel zwart plekje. Verder 1 blauw bonte, een donker bonte en een rood bonte. Nu hopen dat er een toekomstig kampioentje bij zit. Kleur is dan niet interessant meer.

In de afdeling een hoop ellende. Ik wil niet (meer) weten wie wat wanneer gezegd heeft en waarom dat wel of niet kan. Het huidige bestuur heeft fouten gemaakt of is dusdanig in diskrediet dat de geloofwaardigheid weg is, allemaal aftreden. Neem je verantwoordelijkheid en treed terug ipv proberen met man en macht je verantwoordelijkheden te houden. Nieuwe bestuursleden hebben zich aangemeld en kunnen er met een korte overdracht zo in. De ledenvergadering zou zeker voor stemmen.

Deze week was persoonlijk een erg drukke week. Twee dagen dat mijn vrouw s avonds niet thuis was maar mijn zoons wel, dan is het snel de duiven, ook dit weekend weinig extra duiventijd. We gaan gezellig een zaterdagje weg met het gezin. Zou voorlopig de laatste zaterdag zijn dat ik verder dan een uur reizen van huis wil zijn. Als de duiven los gaan wil ik snel thuis kunnen zijn. Zondag wil ik de duiven een 20Km weg brengen al brengt de weersverwachting niet heel veel goeds. Was ik vandaag maar vrij dan wist ik het wel. 

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven
of heeft u andere vragen dan kunt u die mailen naar: dekrabber@ziggo.nl

Sportgroeten,

De Krabber