Column "KRABBER" deel 5

19-03-2015 12:58

Nog 2 weekenden en dan....

Als het weer mee zit kunnen de full time werkende nog 4 dagen opleren, nl. 2 weekenden. Voor de niet werkende is dat nog 14 hele dagen. In de diverse media zie ik regelmatig filmpjes opduiken van duiven die na een opleer thuis komen of verhaaltjes van mensen die een opleer gedaan hebben. Ik wil dat ook! Helaas viel het weer afgelopen zaterdag en zondag behoorlijk tegen, voor aankomend weekend ziet het er gunstig uit.

Het gaat niet zo goed met het aantal vlieguren van de duiven.  Alleen vrijdag en dinsdag kwamen ze buiten. Werk of het weer houden met tegen de duiven iedere dag buiten te hebben. Maandag woensdag en donderdag laat thuis, vrijdag avond kwam het er ook niet van en zondag waren we op visite bij familie, ik wilde om 16:00 de gezelligheid niet afkappen met ik moet naar huis voor de duiven. Toen we om 18:00 thuis kwamen kon ik nog net eten geven en de waterpotten vervangen. Als ze buiten zijn vliegen ze wel goed. Zeker zo'n 20 minuten tot een half uur. Ik ben heel blij met het uur dat er bij komt op 28 mrt. 

Met de duiven zelf gaat het goed. Bij de meeste vliegkoppels zit nu 1 jong. Dit weekend ga ik de duivinnen weghalen. De doffer moet dan even alleen voor het jong zorgen. Met licht voedsel moet dan de trainingsarbeid omhoog. Planning is dat het weekend daarna de jongen ook afgespeend worden. Toch nog 2 jongen extra geringd, ik zei vorige week minder en het werden er twee meer. Er komen er twee zo mooi op. Ze glanzen je tegemoet, lijken twee doffertjes en hebben zo jong als ze zijn een uitstraling kom maar even hier dan zal ik je... Nu maar hopen dat ze zo blijven en dat ik er volgend jaar veel plezier aan kan beleven. Ik houd jullie op de hoogte.

Op het ogenblik is het in de ochtend nodig de vloer en de broedhokken even te krabben, de meeste stront weg. Handje voer op de vloer en daarna handje voer in ieder broedhok. Ik geef voer van teurlings.

Als de jongen weg zijn een weekje sport light om het trainen te bevorderen. Daarna gaan we naar sport light en sport. Iedere dag na het eten een mix van tovo, mineralen, grit, snoepzaad en hennep. Het eten blijft het hele seizoen het zelfde. Alleen eind van de week in het vliegseizoen komen er pinda's en lijnzaad bij. Dit jaar wil ik ook een kaas mix proberen als de vluchten zwaarder worden. Vorig seizoen begonnen met dit voer en persoonlijk vind ik het prettiger dan matador. Ik heb het idee dat de opname beter is. Al kan ik dat niet aantonen omdat ik ook meer ben gaan doen om het darmklimaat te verbeteren.

De mest van de duiven is goed, ook van de jongen. Mooie bolletjes naast de broedschotels. Als ik s avonds het hok in stap is dat minder, waarschijnlijk omdat er dan de hele dag in rond gelopen is.

Ik heb iedere dag knoflook in het water en de duiven krijgen iedere dag een theelepel vitamineral. Daar wordt driftig gebruik van gemaakt. Wat mij opvalt, is dat de duiven dit alleen eten als ze jongen hebben. Op eieren of als weduwnaars talen ze er niet naar. Duiven weten gewoon precies wat ze nodig hebben.

Ik merk dat ik ontzettend veel zin heb in een groep weduwnaars onder mijn hoede. De jongen in hun eigen onderkomen, de duivinnen apart en me helemaal focussen op mijn 17 doffers. De andere duiven zijn de komende weken bijzaak.

Als de doffers regelmaat hebben en goed trainen ga ik wel eens kijken of ik de jongen kan gaan conditioneren en laten zien dat ik ook andere dingen met ze doe als alleen eten/drinken geven.

Helaas gaat er weer een lid stoppen met de duivensport. Vanwege gezondheidsredenen van zijn vrouw wordt er verhuisd naar een andere woning en daar is duivensport niet mogelijk. Hij heeft wel een kleine ronde jongen gekweekt die hij nu schenkt aan de vereniging. Ieder lid die wil kan zich aanmelden en krijgt dan per lot een duifje toegewezen. Met het verlote duifje doe je dan mee aan een competitie.

Het ledental van onze vereniging blijft echter wel op peil. Een verhuizing naar het noorden van de afdeling zorgde ervoor dat een topspeler in zuid nu bij ons lid is geworden. In de diverse competities eindigde leden van ons zeer regelmatig achter deze topper, maar eens kijken of we aan kunnen haken.

Op You tube kwam ik een filmpje tegen met een fantastisch point of view. Zo zien onze duiven hoogstwaarschijnlijk ook de wereld. De vogel zelf zie ik liever niet in de buurt van mijn duiven, maar het blijft een mooi plaatje. kijk hier voor filmpje

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven
of heeft u andere vragen dan kunt u die mailen naar: dekrabber@ziggo.nl

Sportgroeten,

De Krabber