Column "KRABBER" deel 1

26-02-2015 07:48

Op deze plaats wil ik u wekelijks op de hoogte houden van mijn ervaringen in de duivenwereld. Ik bekijk de duivenwereld vanuit mijn eigen beleving. Duivencoach zijn is voor mij een hobby. Mijn gezin bestaat uit mijn fantastische vrouw en twee jongens in de leeftijden 0 en 2. Mijn vrouw komt terecht niet in de hokken, dat vind ze niks en ik begrijp dat. Wel laat ze een nakomer binnen of wil ze wel eens naar de lokale voerboer voor me. De zorg voor mijn gezin komt te allen tijde op de eerste plaats. Daarnaast doe ik graag dingen met familie en vrienden en heb ik een full time baan. Het is dus schipperen met de beschikbare tijd. Ergens op plaats drie en soms plaats 4 komen mijn gevleugelde vrienden. Toch heb ik in de duivensport ambities, ik wil mijn duiven niet voor jan drieletter meegeven. Ze zijn gezond, gebouwd voor de afstand waarop ik ze inkorf, gemotiveerd en vol energie. Met andere woorden ik besteed zorg en tijd aan ze. Ik verwacht dan ook dat ze hun uiterste best doen prijs te vliegen.

Iedereen heeft het recht om op zijn manier de duivenwereld te beleven dat is het mooie van onze sport, kweken, spelen, duivenproducten allemaal mogelijkheden om de duiven(sport) interessanter te maken. Voor mij is echter het mooiste: mijn duif die thuis komt van een wedstrijd, het machtig mooie beeld van de duif die zijn hok herkent, zijn vleugels samenknijpt en als een baksteen de klep opzoekt. Dan weet ik direct daar ben ik de hele week voor bezig geweest. Ik speel dus het liefste ook het hele programma want dan heb ik tenslotte iedere week iets te kijken.

Gezien mijn beschikbare tijd besteed ik weinig aandacht aan de jongen, ze worden gekweekt, uitgewend gezond gehouden en op de jonge duivenvluchten meegegeven. Dat is het. Met deze korte introductie heb ik aangegeven vanuit welke hoek ik de duivenwereld beleef. Mijn idee is om het vooral over eigen hok te gaan hebben.

Op dit moment zijn mijn 15 weduwnaars 16 dagen samen, op 1 koppel na zitten ze allemaal op eieren. Het is de bedoeling dat ik deze week een pokkenenting geef echter kan ik op dit moment niet aan entstof komen. Levertijd 1 week, das zuur en niet goed gepland hier. Nu maar enten als ik de jongen afspeen. Dat wordt rond 19 maart, 2 april is de eerste oefenvlucht de incubatietijd is dan voorbij en zou ik niemand meer lastig vallen met mijn geënte duiven.

Vorige week zijn ze voor het eerst buiten geweest na een lange winter, tot mijn verbazing vliegen ze nu na hooguit 8 x los al zo'n 10 minuten. Ik vind dat meer dan genoeg, volgens mij hoeven ze nu alleen maar de vleugels te strekken en weer wat beweging op te doen. Straks als de jongen een dag of 10 zijn begin ik iets te pushen met trainen. Niets verplicht maar ze kunnen niet meer meteen naar binnen en merken dat gauw genoeg. Nu komen ze buiten als ik op tijd ben uit mijn werk en het weer me aanstaat. Ik wil ook niet dat ze in de buurt gaan lopen. Ze hebben twee opties, binnen of vliegen. Ik wil onder geen beding de buren lastig vallen met mijn duiven, maar daarover later meer. Voor zover mijn start.

Sportgroeten,

Krabber