Column "KRABBER" deel 3

05-03-2015 08:27

Deel 3

Dit weekend kwamen de eerste jongen uit het ei gekropen. Met het eerste jong in mijn handen loop ik dan even het huis in om aan mijn vrouw en zoon te laten zien. Zoon van 2 is dan helemaal gebiologeerd. Helaas kan hij op een gegeven moment zijn enthousiasme niet beheersen en wil dan aaien, aanraken en dat gaat niet zachtzinnig. Duifje maar weer snel terug onder het warme dek van moeders. Op dit moment liggen er ongeveer 12 kleine geeltjes. Dat worden er ongeveer 20 tegen het weekend aan. De andere eieren zijn vervangen door steen. Om de regionale toppers te verslaan moet je verder kijken en voor het eerst heb ik twee bonnetjes aangeschaft om ook eens buiten de regio te kijken. We hopen half maart 2 leuke jongen op te kunnen halen. Het eerste mail contact is gelegd en het lijken leuke heren!

Verder deze week druk bezig met de duivenadministratie. Dit jaar voor het eerst een lege agenda gekocht en alles opgeschreven. Zelfs of er knoflook of naturaline in het water zit. Mocht ik straks willen weten waarom er iets wel/niet goed gaat dan kan ik terug kijken en misschien een oorzaak vinden.

Voor mij zijn de eerste vluchten al gelijk 160 Km. Waarschijnlijk door het dalende aantal duivenmelkers is onze afdeling ongeveer 80 kilometer lang. Voor de voorvlucht stelt de eerste vlucht weinig voor, 50% van de afstand moeten onze duiven extra afleggen, dat betekent dat op de midfond onze duiven steeds zo'n 25% extra kilometers maken. Dat is echt een nadeel, alleen bij wind mee komt onze regio op de korte afstand
goed mee. In theorie heb ik duiven die tot 6/7 uur vliegen goed aan moeten kunnen. Met het uitzoeken van de koppelingen deze winter viel mij op dat bij mijn 12 vasthouders er 4 duiven Bosua bloed hebben, er 6 van regionale toppers zijn en dat de duivin die de moeder is van mijn beste jaarling in 2014 7 x de Kannibaal in haar stamboom heeft. Helaas is die jaarling achtergebleven in het roye/meaux rampweekend, de hele avond wachten op duiven en in de gehele afdeling geen 100 duiven in de avond thuis waarbij 3 in onze ( langste afstand! ) regio. Bij mijn vliegers 11 jaarlingen en 5 oude duiven, een mooie jonge ploeg.

Mijn doelstellingen:

  • Aan het eind van het seizoen ergens op het podium staan in onze vereniging.
  • 2 jaarlingen met 6 of meer prijzen in de vereniging
  • 5 x mijn prijspercentage 1/3 halen in de vereniging, waarvan 2 x 50% in de prijzen.
  • Ongeveer 20 jonge duiven minstens 6 x in de mand gehad incl. opleer.
  • 1 x in mijn sterke vereniging bij de eerste 3 aankomende duiven.
  • Op 90% van de oude duiven vluchten in de prijzen vliegen.

In onze vereniging zijn over het algemeen de prijzen verdeeld als de kring en ook het afdelingsconcours nog open staan.

Ik ben onderdeel van een jong gezin en bezit een fulltime baan. Dat betekent dat ik in de ochtend om 8 uur weg ben en iedere avond om 17:15 thuis kom. Mijn vrouw werkt 3 ½ dag in de week. Dat betekent dat ik mijn steentje in het huishouden met eten maken/jongens naar bed en opvang brengen niet kan laten versloffen. Dat gaat ten koste van de duiventijd op cruciale momenten.

Tot eind februari is dat het meest behelpen, eigenlijk is het pas vanaf 21 maart ( extra uur licht in de avond ) mogelijk om de duiven redelijk gestructureerd te laten trainen. Ik doe echt niet aan winterkweek. Geen tijd voor! Met duivinnen vliegen? Geen tijd voor! De start van het seizoen komt voor mij altijd te vroeg. Mijn ideale vliegseizoen zou daarom een seizoen zijn met meerdere instapmomenten. Het volgende pijnpunt
zit in de zomervakantie. Mijn vrouw wil graag twee weekjes zon en strand.

In onderstaande situatie kan ik tot week 30 gewoon alles meedoen, kan ik alle weken vanaf week 14 starten om toch mijn duiven klaar te hebben voor Vitesse 2 en de tweedaagse vluchten M en F.

In mijn programma zijn er totaal 12 V vluchten en 5 x M en 5 x F vluchten. Kan je als je wilt 22 keer je oude duiven zien thuiskomen. De V vluchten zijn qua deelname het populairst. Dit sluit aan bij wat de heer A. Coolen uit heeft gezocht. De vluchten met de meeste deelnemer/deelnemende duiven zijn de vluchten op de kortere afstanden. Mijn inziens moet je daar de liefhebbers dan ook veel mogelijkheden bieden.

Iets als:

Vanaf week 30 kan je zelf indien gewenst lekker uitbuiken, de duiven op rust zetten en genieten van de vakantie met je gezin terwijl de jongen toch 4x mand ( 6 als je opleer ook meetelt ) hebben gezien. Dat moet genoeg zijn. Voor de doorzetters zijn er 2x een jonge duiven vlucht met 2 nachten mand en de beroemde 500KM vlucht voor jongen kan mijn inziens ook weer op de agenda.

Andere voordelen:

Door veel relatief korte vluchten te organiseren kunnen meer liefhebbers langer doorvliegen en is het voor liefhebbers met tijdgebrek ook mogelijk een groepje vluchten uit te kiezen midden in het seizoen. Een duif heeft ook de kans om weer rustig ingebracht te worden als hij even niet mee kon. Korte vluchten geeft ook later op de zaterdag nog tijd om wat leuks met je gezin te doen.

Nadelen:

Later begin jonge duiven seizoen, een relatief kort na programma en maar 5 x (M)F.  Kampioenschappen zijn dan: V1, V2 ( eventueel ook V1 plus V2) M1, F1, JONG en JONG/OUD.

Toch vreemd dat je hier over na denkt terwijl je op je werk zit, even een korte aantekening voor je column zodat je het niet vergeet en weer door. Het duivenvirus is volgens mij op de meest gekke momenten de aandacht er niet bij kunnen houden en aan duiven denken. Het plannen van je trainingsschema, het voerschema, koppelingen en wat zou die mooie blauwe jaarling uit je beste koppel kunnen? Andere hobby's zullen
dat toch minder hebben. Ik kan me niet voorstellen dat hobby's als biljarten, pijproken,  korfbal en voetbal zoveel tijd vergen ook buiten het bedrijven van de sport om.  Hoe zou dit hobbyvirus eigenlijk heetten als je pijp rookt? Het pijpvirus?

Mocht u mij tips of adviezen naar aanleiding van deze column willen geven of heeft u andere vragen dan kunt u die mailen naar: dekrabber@ziggo.nl

Sportgroeten,

De Krabber