Gebr. Dekker - Nieuws uit Terneuzen - Week 19

12-05-2017 07:29

Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.

Het is inmiddels donderdagavond kort na 23u dat ik dit weekstuk nog even in elkaar 'rammel'. De 45 duiven zitten in de mand op weg voor hun eerste Midfond vlucht.  Als het echt 'rammelen' is dan zou je het elke maandag direct kunnen lezen, maar als ik iets schrijf moet het oke zijn en niet zomaar uit de mouw geschud. Als ik hoor dat sommige column schrijvers in verschillende bladen een halve dag of meer bezig zijn om iets leesbaars op papier te zetten heb ik met mijn uurtje nog niet te klagen! We zijn deze week aan de arbeid gegaan en dat betekend dat er om meerdere plaatsen gepresteerd moet worden!

Een korte terug blik op afgelopen vlucht. Dat was er eentje waar we als klein mannekes van droomden en ook ons doel is..... vroege duiven achter elkaar draaien.... In het Samenspel wonnen we er 7 bij de eerste 11 te beginnen met 1,3,4,6,9,10,11,17,19,29 enz. en 30 vd 46 in de prijzen(1.400d). De eerste duif is een jaarling duivin uit Jouke x Claudia.

Het enigste jong wat op het vlieghok zit en wat we überhaupt nog hebben uit deze koppeling. Op de eerste vlucht won ze de 14e tegen 219 duiven; 21e tegen 351; 3e tegen 337; 1e tegen meer dan 1.400 en 4e tegen 10.043d. Op de voor ons zo'n moeilijke vlucht vanuit Sens vorig seizoen met de jonge duiven was ze ook onze eerste duif!  De tweede duif is Jan's Favo. Ze is dochter Leanne (11e NPO La Souterraine) x een doffertje van Roegiest-Visser. 

Vorig seizoen won ze 10e Asduif in het Samenspel. De derde komt uit Rick x 804. Zijn broer was voorgaande weken steeds op tijd. Nu meldde hij zich netjes op tijd. Het zijn de enigste 2 zoons die we uit dit koppel (en deze duiven) hebben.  Op de eerste vlucht ook onze eerst duif! Als 4e mochten we een zoon van Maurice aftikken. Half broer van Dirk die de Snelste van Zeeland won op Peronne, maar net als vele andere sneuvelde op het veld van eer!  Vorig seizoen hebben we dit doffertje nog terug laten komen bij Peter van de Merwe vandaan. Daarna weer langzaam oplaten starten..... Als 5e en 7e tikten we 2 Bustraan-Pigeons duiven af. Als eerste een duivin die ons verrast. Zij is Klein Kind Paulopelli (Paulo x Pellina) als 7e wederom de 7717-16 eveneens Kl. Kind Paulopelli maar dan maal Miss Diamant (son Miss Magic x dochter Litlle Boy van Geerinckx). Wint nu 2 weken achtereen de 11e in het Samenspel! De 6e werd vorig seizoen op de kop getikt bij Comb. Meulmeester op een bon..... In Heinkenszand waren de prestaties iets beter dan de week voordien. Vasthouden en doorgaan. Alleen vooruit is de goede weg!

Het was oorlog aan de Haarmanweg

Vorig seizoen schreef ik er ook over. En een ezel.... Halverwege de week kreeg ik een berichtje van Jan dat er vergif was gespoten. De stekels tegen de schuur zijn de stille getuigen dat het echt gif was dat werd gespoten werd op het erf. Is het risico met een landbouw bedrijf, maar het fanatisme en het idee dat de duiven hier niet van gecharmeerd zijn was geen pretje. De rest zal ik achterwege laten en de prestaties hebben er niet onder geleden.... Maar alle risico's uitsluiten is erg belangrijk!! Ik weet genoeg liefhebbers die hun hok aan de akker hebben staan en met bepaalde gif helemaal uitgespannen zijn. Dit gaat natuurlijk over  vele malen grotere oppervlakten en veel meer verstuiving..... maar toch!!

Jongen

In Heinkenszand zijn de jongen inmiddels 2 maal de mand in geweest en op 6 km gelapt. 2 maal met risico weer.... Waarom? Oostenwind en opkomend onweer. Ik zie u denken hoe dom kan je zijn dat je dan duiven gaat opleren..... je weet vele malen beter! Dat is ook zo! Resultaat? 2 kwijt en de rest zo fit als een hoentje terug op het hok. De bedoeling om vaker met vuur te spelen? Nee! Maar het werd de grootste tijd dat ze een uitdaging kregen en die hebben ze nu gehad. Tegelijk ben ik aan het leren om ze naar beneden te krijgen met de lokker. Hier in Terneuzen gebruiken we die inmiddels al 4 jaar bij de jonge duiven. Ideaal tijdens de vlucht, maar deze week heb ik ze ook gebruikt om ze na de training uit de lucht te krijgen, want ze bleven erg lang draaien... eenmaal gevallen zit de hele masse binnen no-time in het hok! Op de foto ziet u de jongen bijna in het water! Wanneer dit gebeurd betekend dat er onweer in de lucht zit.

Duiven tijdens de vlucht duiken hier ook zo het water in en komen weer boven. Vliegen verder of er niet s gebeurd is. Geloofde het ook niet totdat ik het met eigen ogen meerdere keren heb gezien.... En de waterpot van deze jongen staat 100 meter in het hok.... De natuur.....!  Hoor weer veel over coli. Hier kunnen we het nog afkloppen....gelukkig!  Ze krijgen nu inmiddels ook weer al meer dan 2 maanden WP in het water. Geloof je er in? Ja! Kan het zonder? Mmm. Begin er steeds meer aan te twijfelen of ik nog zonder zou willen. Ben liever €200,- kwijt en geen coli dan andersom.....

Van alles wat.

Zag deze week op een groepsapp voorbij komen dat er resultaten van de Mooie Uitslagen op Pipa niet precies klopten. Heb het niet eens nagezocht, maar zodra je zelf de hand er in hebt om jezelf te promoten zet ik mijn vraagtekens erbij. Dat licht niet aan pipa, maar aan de melkers. Het is mooi dat mensen trots zijn op hun resultaten. Daar speel je ook voor.... Maar om dan maar een provinciale uitslag te pakken omdat dit beter uitkomt dan een Samenspel uitslag, terwijl de provinciale vluchten nog moeten beginnen.... Mmm. En geloof me..... de helft die misschien nog wel mooiere uitslagen maakt staat er niet op......

Foto hierboven; Dankbaarheid voor hen die vielen.

Afsluiting.

We moeten als duivensport met onze tijd mee! Ik ben daar ook groot voorstander van, maar deze zondag en maandag werd er met een drone gefilmd in Quievrain. Prima om te laten zien hoe het weer is, maar mij niet gezien en mogen ze direct afschaffen. Openheid qua weer en omgang met de duiven kan prima vast gelegd worden met die drone, maar wanneer de duiven gelost worden ( weet niet of die toen ook nog in de lucht was) moet er geen hinder in de lucht zijn.... Je kandidaat Nat. Asduif Snelheid zou maar in de wagen zitten met nog 1 vlucht te gaan en  vliegt tegen dat ding op.... Het gaat nu eenmaal snel en massaal tijdens een lossing. Beter is dan een camera op de vloer, zoals we bij Friesland wel eens zagen of gewoon met de Smartphone! De week is weer al bijna voorbij. Zaterdag de eerste Midfond! Succes voor Iedereen! Tot de volgende!

Frederik


Fotogalerij: Gebr. Dekker - Nieuws uit Terneuzen - Week 19

De afbeeldinggalerij is leeg.