Knoflook, u gebruikt het toch ook?

13-04-2016 11:02

Knoflook

behoort met bieslook, prei en uien tot de looksoorten. Knoflookbollen bestaan uit losse partjes, dit noemen we teentjes. Oorspronkelijk is knoflook afkomstig uit Siberië. Knoflook kan het beste hangend bewaard worden. Het geeft aan sauzen, vlees, salades een zeer kenmerkende knoflooksmaak. Deze smaak kan men het beste omschrijven als doordringend, iets zoetig en brandend scherp. De smaak van knoflook is afhankelijk van de bereiding. Gesneden of gehakte knoflook is een stuk milder van smaak dan geperste knoflook. Knoflookadem is te bestrijden door het kauwen op peterselie.

Verse knoflook en knoflookpoeder bevatten alliine en het enzym alliinase. Wanneer deze twee met elkaar in contact komen, ontstaat allicine. De allicine wordt vrijwel direct omgezet in andere stoffen, zoals ajoïne en s-allylcysteïne, die verantwoordelijk zijn voor de vele gezonde eigenschappen van knoflook.

GENEESKUNDIGE EIGENSCHAPPEN

Al heel lang worden er aan knoflook geneeskrachtige eigenschappen toegewezen.

In het derde millennium voor Chr. waren de Egyptenaren al op de hoogte van zijn stimulerende werking.. Bij Aristophanes was hij het symbool voor fysieke kracht en werd door alle kruidkundigen en artsen in de oudheid genoemd.

De Chinezen, de oude Grieken en ook de Romeinen gebruikten al knoflook tegen allerlei kwalen zoals infecties, wonden en zweren, zwakte, en tumoren.

In het oude Egypte zwoeren artsen hun eed onder het aanroepen van de Knoflook, deze plant werd als heilig beschouwd. Hoe belangrijk de Knoflook was in Egypte blijkt verder uit een bericht van de Griekse schrijver Herodotus (van 480 v. Chr. - na 430 v. Chr.) waarin staat dat bij de bouw van de grote piramide van Cheops 1600 zilvertalenten werden uitgegeven voor de aankoop van een voorraad uien, knoflook en radijzen voor de arbeiders.  In de bijbel wordt Knoflook vermeld als een van de planten waarnaar men terugverlangt na de vlucht uit Egypte.

In het Frans noemt men knoflook ook wel Theriaque des pauvres. In de middeleeuwen was theriaque een dure en zeer complexe samenstelling van exotische ingrediënten, een soort wondermiddel voor bijna alle ziekten.

Ook gaat er het verhaal dat tijdens de pestepidemie in Frankrijk gevangenen werden gebruikt de lijken te ruimen van de getroffenen door de pest. Het gekke was dat veel van deze gevangenen het overleefden, wat men uiteindelijk toeschreef aan het royale gebruik van knoflook in de gevangenissen van die tijd.

De Allium-familie, waartoe knoflook behoort, bevat uitzonderlijk hoge concentraties actieve organische zwavelverbindingen met een bloeddrukverlagende werking, zoals het zgn. alliine en verwante stoffen. Als je een hele teen knoflook onder je neus houdt zul je niet veel ruiken.

WERKING VOOR DE DUIVEN

De moleculen die de knoflookgeur maken zijn niet aanwezig in knoflook: ze ontstaan op het moment dat de knoflook wordt gesneden of geperst. Als een mes door de knoflook snijdt, breken de celmembranen en daarbij komt een enzym vrij dat alllinase heet. Allinase bezit het vermogen om een andere geurloze molecule

(alline) te veranderen in allicine. En dit allicine is de zwavel bevattende molecule waarmee je vrienden kunt verjagen en smaak geven aan flauw eten.

Heel veel liefhebbers hebben de laatste jaren de hele rui/winter periode knoflook in het drinkwater. In z'n algemeenheid gaan er twee gesneden knoflookteentjes in de drinkbak van ca 2 liter. Ongeveer drie weken lang wordt het water in de drinkbak niet ververst. Dagelijks wordt de drinkbak aangevuld. Daarna begint het proces opnieuw. De ervaring is dat de luizen het moeilijk hebben en dat de duiven er prima uit zien. Het gaat zeker stinken en hopelijk wonen uw buren niet te dicht bij de hokken. 

Indien mogelijk is het te proberen om niet bespoten knoflookbollen te kopen. Dan pas kunt u het volledige profijt van dit kruid trekken. Ik pers een teentje knoflook uit op een liter water en geef het vaak in combinatie met andere kruiden zoals brandnetel, tijm en salie. Maak er een gewoonte van om uw duiven één dag in de week knoflook te verstrekken, u zult er geen spijt van krijgen.

 

ENKELE EIGENSCHAPPEN

Paratyphus, Darmcatarre, zoals enteritis (darmslijmvliesontsteking, gekenmerkt door buikpijn en koorts met diarree) en colitis (ontsteking van de dikke darm).

Dysenterie, een vooral in tropische landen ernstige ziekte van de dikke darm. Darmparasieten, zoals spoelwormen.

Ook is een knoflook een wormmiddel. Extracten van knoflook worden gebruikt tegen bv. aarsmaden, meestal in de vorm van zetpillen.

Kort geleden ontdekten Argentijnse wetenschappers dat hoofdluizen een hekel hebben aan de geur van knoflook.

Bron : www.knoflooksite.nl/nederlands/knoflook