Max Duivencolumn - November 2016

16-11-2016 07:38

Het is hier erg rustig op duiven gebied, De duiven moeten allemaal nog circa 1 a 2 pennetjes en dan is de rui alweer achter de rug. Het is zeer voorspoedig gegaan we doen nooit gekke dingen in de rui, gewoon uitruien eten/drinken meer niet. Daarnaast heb ik samen met pa alle jonge duiven is door de hand gehaald en met cijfers beoordeeld altijd leuk om die beestjes te bekijken na de rui. Daar zijn toch enkele ruime voldoendes gevallen voornamelijk de ''535'' gekregen van Raymond Jonker bouw & kop alles klopt, maar is dat 100% zekerheid ? Nee absoluut niet, ik als jonge liefhebber zie graag een duif die lekker in de hand ligt met een goede kop erop. Ik merk wel dat de oudere generaties in de sport minder naar de uiterlijk van de duif kijken en terecht zou je zeggen. Een pauwstaart met 12 prijzen gaat voor een goed gebouwde duif met 2 prijsjes zo simpel is het. Een klein hok is ziften een must de beste hou je aan de rest gaat de laan uit. Het klinkt misschien niet netjes maar met halfjes bouw je niks op je moet verder.


18 geworden
Ik ben de 22e van september eindelijk 18 geworden , en ja officieel jeugdlid af.  Ik  voelde me het laatste jaar al geen jeugdlid meer, toen had ik al de drang om tegen de gevestigde orde op te boksen. Ik  wil niet meer als een jeugdlid beschouwd worden en gewoon mijn eigen plan trekken. Ik kan toch met een brede lach terug kijken op die jaren en ben fantastisch geholpen door de omgeving. Via deze weg wil toch die mensen bedanken! Ik heb nog een mooie vermelding op de nationale jeugdkampioenschappen om er definitief een streep onder te zetten:  4e Vitesse. Nu gaan we proberen om op dezelfde manier verder te gaan, geen gekke fratsen, gewoon de normale routine. Het zal best een flinke opgave worden om hier in de regio mee te draaien met de besten, maar daar ga ik zeker alles voor doen.

Rui periode
Het is een mindere leuke tijd voor de liefhebber maar voor de duif van groot belang want een goed dek veren is de basis voor het volgende seizoen. Daarom is het erg belangrijk dat je de verzorging niet verwaarloost, veren, veren en nog is veren wanneer houdt het op. We schrappen hier meestal in de wintermaanden 3x per week omdat we kortom de tijd er  niet voor hebben. Ik schrap graag mijn hokken elke dag omdat ik het lopen op poep niet fijn vindt. Het klinkt misschien als een tik maar ik doe het al sinds dat ik begon met de hobby. Wat ook belangrijk is in de rui periode is de algemene gezondheid van de duif. De rui vergt immers best veel energie voor een duif, daarom kan het best is een keer voorkomen dat de weerstand van de duif wat schommelt. Wij geven geen bijproducten, met als mening dat ik het niet nodig vind, omdat vogels nou eenmaal ruien. Het enige wat wij wel is doen is regelmatig een bad geven dat is overigens altijd goed, zeker na een wedvlucht. In de wintermaanden zitten ze meer binnen en worden automatisch wat viezer. Als je er dan eens in de zoveel tijd een bad in zet word dat met veel enthousiasme onthaald.


Slot
De komende tijd staan er nog wel wat dingen op de planning, zo is erover 4 weken  de jaarlijkse tentoonstelling van de vereniging,  de tijd gaat hard voor je het weet is het weer april haha.
Ik wens iedereen veel succes de komende tijd!
Tot de volgende keer,

Max van Dongen


Fotogalerij: Max Duivencolumn - November 2016

De afbeeldinggalerij is leeg.