Vliegseizoen 2016 officieel van start!

11-04-2016 08:24

Het officiële startschot van het vliegseizoen 2016 heeft geklonken. Dit is het moment waar wij allemaal weer naar uitkeken en van genieten. De ene liefhebber zit al direct met zijn ploeg duiven op scherp, de ander houdt zijn kruit nog een paar weken droog of wacht tot het spel van de marathonvluchten aanbreekt.


Het wekelijkse ritueel van de voorbereiding van onze duiven is weer begonnen. Het door de week heen toewerken naar de optimale conditie tijdens de inkorfdag, of liever nog een dag of 2-3 later tijdens de vluchtdag.

Met het verzetten van de klok naar zomertijd en de lente, die nu echt bezig is om haar doorbraak te doen, is er ook de mogelijkheid om de duiven 's avonds te laten trainen. En wat is nu mooier dan een ploeg doffers te zien klapperen en een ploeg duivinnen door de lucht te zien snijden!

De komende weken zullen wij vast nog wat opstartperikelen hebben bij het inkorven nu alle systemen zijn voorzien van de nieuwe software. Het motto hier is 'blijf vooral kalm en geef degenen die de werkzaamheden verrichten de ruimte om het op te lossen'. 
Lukt dat op dat moment niet, zorg dan voor een noodmaatregel en communiceer daar vooral over met de verantwoordelijken op verenigings-, regio en afdelingsniveau.

Inkorven, laden, ophalen van de manden, klokken stellen, inlezen, uitlezen, uitslagen maken, doen wij met elkaar. 
Daarna zijn uw duiven in handen van onze convoyeurs, chauffeurs en lossingsverantwoordelijken. Op hun schouders rust de lastige taak om het thuiskompercentage een heel seizoen lang hoog te houden.
En wij weten dat niets veranderlijker is dan het weer. En alle computermodellen en expertise ten spijt, komt er ook een kleine factor 'geluk'  bij kijken. Wij gaan uit van doordacht handelen en met elkaar de bevindingen delen,  'meten is weten' en leren uit het verleden. 
Om het postduivenwelzijn te vergroten zijn, naast lossingsprotocollen, ook vervolgonderzoeken gepland naar het drinkgedrag van duiven in transport onder leiding van de WOWD.
Het vluchtprogramma 2016, de kampioenschappen en bijbehorende richtlijnen zijn allemaal tijdens de afgelopen jaren en het afgelopen vergaderseizoen (nogmaals) vastgesteld. Mocht u gaandeweg dit seizoen aanlopen tegen de (bekende) problemen, breng dit dan vooral onder de aandacht en voer daarover de dialoog.
Dat maakt het in het komend vergaderseizoen een stuk eenvoudiger om direct na het seizoen te beginnen met de gezonde discussie over wat wij kunnen verbeteren.

Komende maand ontvangt u de enquête die door de werkgroep 'De route naar een krachtige bond' onder begeleiding van mevrouw Olfers is samengesteld. 

Graag uw aandacht hiervoor om deze in te vullen en te retourneren, zodat wij van u en de andere 18.499 leden weten hoe u de sport beleeft en op welke onderdelen u graag behoud en op welke onderdelen u graag verandering of nieuwe initiatieven ziet.
2016 is ook het tweede jaar van de seizoenen die tellen voor de punten voor klasseringen voor de Olympiade 2017 in Brussel. Degenen die eerder hebben deelgenomen aan een Olympiade weten wat dat inhoud en waarom je die zeker niet mag missen. 
Denk nu niet 'daar kom ik nooit voor in aanmerking', want een topduif met een mooi seizoen maakt je kanshebber. En niet alleen de sportklasse telt hierbij! Ik reken op u in een mooie afvaardiging in ons sportklasse én standaardklasse team in Brussel volgend jaar januari.
Vele handen maken licht werk, ook in de tweede helft van het seizoen. De welbekende derde helft is toch het gezelligst wanneer wij met zijn allen het werk hebben afgerond en dan nog een kaartje kunnen leggen, of een drankje nemen. Of vooruitblikken naar die ene mooie vlucht van het seizoen 2016!
Zie ze allemaal thuis te krijgen, in goede conditie en met mooie resultaten en blijf vooral genieten.
Veel spelplezier en succes!
Maurice van der Kruk

Voorzitter NPO